X-FÓRUM
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Goto down
Sisinka
Sisinka
Female
Počet příspěvků : 62
Bodové hodnocení : 2932
Datum registrace : 16. 07. 16

Domácí recept na vánočku Empty Domácí recept na vánočku

14.11.17 12:47
CO BUDEME POTŘEBOVAT:

600 g hladké mouky
140 g cukru
1/4 l mléka
30 g droždí (klidně tak 3/4 kostičky)
2 vejce (jedno na potření)
120 g Hery
hrst rozinek předem namočených v rumu
lžička soli
sekané mandle
špetka muškátového květu
lžička citrónového aroma Dr.Oetker - nebo nastrouhaná citrónová kůra

POSTUP:

Vypracujeme klasické kynuté těsto. Z cukru, droždí a trošky mléka necháme vzejít kvásek; v hrnečku rozetřeme droždí s cukrem do tekuta, přidáme trošku teplého mléka a necháme v teple vzejít, stačí chvilinka, uvidíte jak nabyde.

Ten zapracujeme do mouky s 1 vajíčkem, vlažným mlékem, zbytkem cukru, rozpuštěnou Herou a troškou rumu. Přidáme citrónové aroma, špetku muškátového květu, sůl a nakonec rozinky co byly předem v rumu namočené.

Těsto vymícháváme tak dlouho, aby se nelepilo na stěny a případně dle potřeby ještě přisypáváme mouku, je-li těsto řídké, nebo mléko, je-li naopak tuhé. Jakmile bude tuhé při zadělání, byl by pak tuhý i výsledek, takže na to pozor, musí být tak akorát, když pak do těsta píchnete na zkoušku, musí se zase zpět krásně zacelit. Jakmile je těsto propracované, necháme kynout.

Po vykynutí si těsto rozdělíme na 9 stejných částí, potom rozdělíme na 4, 3 a 2 díly. Ze všech vypracujeme dlouhé válečky, které postupně propleteme. Nejprve ze 4, pak 3 a nakonec 2 dílů. Vánočku potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme plátky mandlí.

Pečeme zhruba 45 minut, já v mé troubě asi na 150 -160°C. Pokud chceme, aby nám vánočka nesjela, tak si vypomůžeme špejlemi. Dobrou chuť!
Návrat nahoru
Similar topics
Povolení tohoto fóra:
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru